Inot Sincron - Un dialog despre Fotografie. Fluid, personal si fara imagini.
Voicu Bojan
Gicu Serban
Prima pagina
Povestea cartii
Descarca fragmente din carte
Recenzii
Comanda
Comanda

 

 

Inot Sincron - Un dialog despre Fotografie. Fluid, personal si fara imagini. Vreme de trei ani, doi prieteni (Gicu Serban si Voicu Bojan) au purtat, în scris, un dialog despre fotografie, viata si micile lucruri care îi pasioneaza. Rezultatul acestui schimb de idei s-a concretizat într-o carte. Ea poarta titlul de Înot sincron si, printre altele, vorbeste despre:

fotografie si tradare / subiect si implicare / Caravaggio, Erwitt, Rene Burri / scris si fotografie / bazine, înot, slapi si halate de baie / Nora / manele vizuale / Tarkovski, Towell, Arbus / concursuri foto / capsuni, rosii, patrunjei / fotografie si arta / kendo / cum sa facem poze mai bune / Havana, Alun si Petrila / fotografii iconice / ce înseamna o imagine buna / fotografie accidentala / audiobooks, servetele umede si pâine feliata / fotografie si kitsch / Ocna Sibiului si Zoo Turda / Sally Mann si Robert Capa / cartofi prajiti si drumul crucii / fotografie si întâlnire / etc.

Cartea apare în colectia Diafragma 9 si are 190 de pagini. Formatul este 15x21 cm, are coperta cretata cu clape. Costa 25 ron.

     
 
Comanda cartea  
   
  Ce spun cititorii?
 
 

"Pentru mine o carte este buna sau nu, in functie de modul in care ma face sa discut cu ea, sa intru in paginile ei, sa o traiesc. Citind Inot Sincron, m-am trezit vorbind cu mine insumi si cu cei doi fotografi, continuandu-le ideile sau luptandu-ma cu ele. M-am trezit rememorand propriile mele amintiri, uneori foarte asemanatoare cu cele povestite de ei, si m-am simtit foarte in largul meu inotand alaturi de ei in toata aceasta conversatie ce are loc in jurul Fotografiei.

Initial am crezut ca este o carte despre Fotografie, insa foarte repede am descoperit ca este mult mai mult. Asa cum fotografia este folosita ca mijloc si ca motiv pentru a descoperi lumea si viata, in dialogul lor, cei doi prieteni o folosesc drept punct de pornire pentru a arunca in discutie subiecte din cele mai diverse, insa toate legate strans intre ele si avand un centru invizibil omniprezent. Totul curge, totul este prins intr-un lant al ideilor si destainuirilor, cu o fluiditate curata, limpede, plina de sinceritate, totul se roteste foarte placut si firesc in jurul unei conversatii foarte vizuale.

Citind Inot Sincron am inteles o data in plus ca fotografia nu este doar imagine, ea trebuie sa fie si gand. A fi un fotograf bun inseamna sa stii sa privesti, insa deopotriva inseamna si sa intelegi ceea ce vezi, si sa-ti placa sa oferi celorlalti gandurile si credintele cele mai personale prin aceasta forma de comunicare non-verbala. Cartea pentru mine este un soi de „making of”, parcurgand-o am avut mereu impresia ca asist la miscarile din culise a tot ce face un spectacol fotografic sa existe – viata interioara a fotografilor insisi.

Personal, cel mai mult mi-au placut amintirile depanate de cei doi fotografi, regasindu-ma ca si copil in multe situatii asemanatoare celor povestite. Stilul dezinvolt, personal, direct, prietenesc, negonflat pentru a face demonstratii de cultura si arta a scrisului, foarte foarte apropiat si cald, m-a facut sa indragesc aceasta carte inca de la prima pagina. Gheorge Serban si Voicu Bojan va invita la un inot sincron impreuna cu ei, si pana la sfarsit ii veti descoperi surprinzator de apropiati voua, ii veti simti ca pe niste prieteni de conversatie si de fotografie."

Viorel Andrievici
http://www.rubinian.com
2010-10-27
   
  >> toate comentariile