Atelier India 2015

De ce e necesara aceasta carte? E necesara fiindca nu doar rememoreaza ceva din povestea unei aventuri aproape initiatice într-o lume fascinanta, greu de tradus în cuvinte, o lume pe alocuri incomoda si exasperanta, ci si fiindca aceasta carte reprezinta o oglinda în care ne putem reflecta fiecare în parte. Aceasta carte e obligatorie pentru ca ea oglindeste, fara anestezie, nivelul la care se situeaza fiecare dintre noi în raport cu obiectul acestui workshop si anume, fotografia. Multumim pentru download. (ibook)

Lectura placuta. voicu & mircea
Atelier India 2014

La finalul unei calatorii intense exista aproape întotdeauna acel moment în care nimeni nu vrea sa accepte ca s-a terminat, ramâi oarecum suspendat între dorinta de a continua si nevoia de a te întoarce. Drumul spre casa devine greu de suportat, atmosfera are ceva din asteptarea pacientului dintr-un cabinet stomatologic care accepta disconfortul doar cu gândul ca totul se va termina rezonabil de repede. În astfel de momente mintea cauta fara sa gaseasca o confirmare solida care sa cuprinda toate cele întâmplate, sa certifice într-un fel natura începutului si existenta fara dubiu a finalului.Asa a aparut ideea acestei carti, suport pentru gânduri, imagini, prietenie si un pic de India. Ionut Comsa, editorul cartii ce poate fi descarcata gratis aici: pdf si ibook

 

Atelier Veni, Vidi, Print!

Sulina 7 zile, toamna 2012 (editia I) cu Cosmin Bumbut si Voicu Bojan. În parteneriat cu Epson România.

Calea fotografiei-poveste nu e una facila. Daca ar fi asa, nu ar merita sa umbli dupa ea tocmai la Sulina. Tehnic vorbind, lucrurile s-au petrecut exact asa cum le-am gândit de acasa: Au fost 2 zile de adaptare si cautare a unei teme personale menite sa faca obiectul unui mini-proiect. În paralel, am discutat despre ce înseamna subiect, poveste, serie si ce rol au lumina si compozitia în dezvoltarea unei teme. În joc s-au aruncat mai multe întrebari decât raspunsuri: Ce, Cine, Cum, Unde, Când si mai ales De ce? Au urmat patru zile intense de fotografiat, urmate în fiecare seara de analize, critica si îndrumari punctuale. S-au tiparit în final cele mai bune imagini, menite sa spuna cele cinci povesti paralele ale participantilor.

Povestea acestui atelier într-un nou e-book disponibil aici.


Atelier Cuba.

Havana si Trinidad 10 zile, vara 2012 (editia I) cu Cosmin Bumbut si Voicu Bojan

Fragment din jurnal: (...) „Dirigu’ (Cosmin) se învârte ca un leu în cusca, ar înghiti pe cineva. Se trag iar biletele cu teme, apoi urmeaza momentul solemn al prezentarilor oficiale – cine e, de unde vine, ce vrea de la acest atelier. Pe scurt, Costas se declara, ca la alcoolicii anonimi, dependent de fotografie (toti în cor: „Buuun veniiit, Costas!), Cata zice ca vrea sa faca fotografii de ne-vacanta, Diana îsi doreste un jurnal vizual, Lucian e vesnic nemultumit de ceea ce face si prin urmare, ar vrea sa devina multumit, Razvan doreste sa-si limpezeasca odata pentru totdeauna relatia de ambiguitate cu fotografia, Cornel zice ca a face poze e un refugiu pentru lenea de a scrie, iar Ionut spune ca-i place cum mintea, inima si energia vitala concura toate pentru a crea o imagine. (...)

Întreaga poveste free-download aici în doua variante:

PDF: http://diafragma9.ro/cuba/download_cuba_pdf.php

i-book pentru iPad: http://diafragma9.ro/cuba/download_cuba_ibooks.php

Curs foto 2011-2012

(cu Mircea Gherase, Egyed Ufo Zoltan, Gicu Serban. Coordonat de Voicu Bojan)

Am pornit la drum cu 12 oameni entuziasti din care 7 au ajuns la finish. Am discutat de-a lungul acestui an despre Subiect, Lumina, Compozitie, Editare etc si am trecut prin momente cheie din Istoria fotografiei. Ne-am pus o sumedenie de întrebari printre care: Ce înseamna o fotografie buna, Cum se construieste un proiect pe termen lung, sau Oare merita sa investesti în fotografie si de ce? Nu de putine ori, întrebarile au coplesit raspunsurile. Iar lectiile clasice de tip ex-catedra au fost înlocuite cu un schimb sanatos de imagini si idei. Instructori: Ufo, Mircea Gherase si Voicu. Selectie finala proiecte Gicu Serban.

Povestea acestui curs si portofoliile participantilor într-un nou e-book disponibil: descarca e-book.


Rasinari 14-17 octombrie 2010

 

 
Istoric
14-17 oct 2010
18-21 feb 2010
1-4 oct 2009
19-22 feb 2009
25-28 sep 2008
15-18 mai 2008
7-9 martie 2008
 

Editia a saptea mi s-a parut rotunda si adorabila. Ca un joc de puzzle în care piesele se asezau singure la locul lor. În mod firesc, desi imaginea de pe coperta lipsea.

Ne-am simtit foarte bine cu totii, ca într-o mare familie. Or, tocmai acest fapt a fost pentru mine si semnul unei posibile noi directii. Cum si încotro, vom vedea de aici încolo.

Le multumim foarte mult celor prezenti: Alina Butuliga, Ioana Maria Rusu, Mihai Leu, Bayar Ali, Tudor Stanica, Gabi Gherghescu, Mihai Moldoveanu, Marcian Enache-Poti, Cipri Ortan, Liviu si Ana Faur (musafiri), Bogdan Croitoru (invitat de onoare).

Premiul acestei editii pentru cel mai bun portofoliu i-a revenit lui Marcian si se poate vedea aici. Cipri a primit si el un premiu de stimulare pentru a continua o poveste promitatoare la care a început deja sa lucreze.

Mihai Evoiu a fost din nou amabil si a construit acest slideshow încropit din imaginile participantilor. Multumim. Pe curând, Prieteni!

f9 team (Gicu, Ufo, Mircea, Voicu)